Bu işe heveslenen insanların yaptıkları en büyük hata geçmiş bitmiş Fiat grafiklerine bakıp şuradan alsam, şuradan satsam şu kadar para kazanacaktım, aslında ne kadar da kolaymış diye düşünmeleridir.
Oysa gün içinde Fiat bazen bir aşağı, bir yukarı salınıp dururken o pozisyonda kalmanın ne kadar zor olduğunu ancak yaşayan bilir.
Örneğin bitmiş bir grafikte geçmişe bakıp, şu trend çizgisi kırılırken alsaymışım şurada da satardım bir ayda şu kadar parayı cebe indirirdim düşünceleri insanı morfin gibi uyuşturur.
Bir kere o parayı kazanmak için belki günlerce, haftalarca pozisyonda kalmak gerekecekti, buna kaç kişi dayanabilir gerçekçi olalım.
Öte yandan çok para kazanmak için çok parayı riske atmak gerekir ve ya ters birşey olur da para kaybedersem korkusu zenginlik hayallerinden çok daha fazla ağır basar, insanın içine fenalık getirir. Bu yüzden ya o kadar poz açılamaz, ya da açıldı ise oluşan ilk karda kazanç cebe yakışır diyerek poz kapatılır.
Şu herkesce malum olan bir gerçektir ki ; çok para ancak trend takip edilerek kazanılır. Lakin yine malum her çıkış ve düşüş nadiren trende dönüşür, birkaç bin puan gidip ters tarafa çark eder ve çoğu kez eldeki kazanç ya uçar, ya da kuşa döner.
Bunlarla başa çıkmak uzun vadede başarıyı belirler ve grafiklere bakan insanların bundan haberleri bile yoktur. Onlar sadece 125 bin tekrar yukarı geçilirken alsaydım 9000 puan kazanacaktım hayalinde yaşarlar.
Çok poz açmak çok risktir ve bu korkutucudur. Eee çok poz yoksa kazanç oluşsa bile kar da az olur, zenginlik sadece hayallerde kalır.
Örneğin, günlük grafikte bir destek kırılmış ve fiyatlar bir haftada beş bin puan düşmüşler. Kişi ah vah ediyor kaçırdım, şurada short açsam iyi para kazanırdım diye...
Ama destek kırılma anına bir de beş dakikalık grafikte bakmak lazım. Bazen aynı desteği gün içinde defalarca kez bir aşağı bir yukarı ihlal edip sonra düşebiliyor. Bunlar günlük grafiklerde belli olmuyor. Gün içinde aynı desteği iki, üç kere ihlal ettiği zaman bakalım dördüncü kez tekrar short olabilecek miydi kişi..?
Ve bütün bunlardan çok daha önemli bir detay var. Schrödinger in kedisi paradoksu gibi bir paradoks.
Acaba bu hayal kuran kişi gerçekten o short açsaydı, fiyatlar yine de düşecek miydi???
:) :) :)
Beni anlatmışsınız ,teşekkürler.
YanıtlaSil